Plaats op de weg met een scootmobiel bij een snelheid van 20 km/u
Er zijn verschillende scootmobielen, waarmee u harder dan 6 km per uur kunt rijden. Er zijn scootmobielen waarmee u tot 12 km per uur kunt rijden. Er is ook een model waarmee u tot 17 km per uur kunt rijden. Wanneer u wind mee heeft of een daling afrijdt, haalt de scootmobiel 20 km per uur.
Het is belangrijk dat u op de juiste plaats van de weg rijdt, zodat u geen gevaar vormt voor andere weggebruikers. Tot 6 km per uur bent u altijd verplicht op het voetpad te rijden. Indien de snelheid van uw scootmobiel verhoogd kan worden, kunt u zich ook naar de openbare weg verplaatsen. De plaats op de openbare weg is altijd hetzelfde als die van fietsers, aangezien de snelheid van de scootmobiel vergelijkbaar is. Het is daarom niet toegestaan om met een scootmobiel op snelwegen te rijden. U kunt met een snelle scootmobiel altijd op het voetpad rijden. U dient zich dan te houden aan een geringe snelheid, zoals die van voetgangers.
Verkeersregels verbonden aan de snelheid van de scootmobiel
Op alle motorvoertuigen geldt een verbod op het opvoeren van het voertuig? Voor een scootmobiel geldt dat het niet alleen niet mogelijk is, maar een scootmobiel opvoeren is simpelweg ook niet toegestaan voor de wet.
Het is uiteraard van belang dat u op de hoogte bent en blijft van de verkeersregels, die gelden voor de scootmobiel.
De scootmobiel wordt gezien als een gehandicaptenvoertuig met motor. Voor de duidelijkheid: de scootmobiel is géén motorvoertuig. De ronde verbodsborden met rode rand, die gericht zijn op motorvoertuigen, zijn dus niet voor u bedoeld.
Een scootmobiel staat nooit afgebeeld op een verkeersbord. De scootmobiel staat gelijk aan de bromfiets. Wanneer u een bromfiets op een verkeersbord vermeld ziet, geldt het bord ook voor u.
De verkeersregels voor een scootmobiel zijn afhankelijk van de plaats waar u rijdt. Tot 6 km per uur begeeft u zich altijd op het voetpad tussen de voetgangers. Dit is ter bescherming van de voetgangers en van uzelf. Bij de maximaal, haalbare snelheid van 17 km per uur heeft u de gelegenheid op het fietspad en op de openbare weg te rijden. U dient dan wel harder dan 6 km per uur te rijden. Wanneer u met de scootmobiel 20 km per uur haalt, omdat u bijvoorbeeld een daling afrijdt, rem dan eventueel iets bij, zodat u met een veilige snelheid blijft rijden.
Bij een hoge snelheid is het extreem belangrijk dat de scootmobiel stabiel is. Bij een lage snelheid is het juist prettig dat u een korte draaicirkel met de scootmobiel kunt maken. De scootmobielen van Quingo zijn de enige die deze voordelen beide bezitten, omdat de scootmobiel uitgerust is met 5 wielen.
Snelheid scootmobiel per model
De snelheid van een scootmobiel is afhankelijk van het model en de rijomstandigheden. De Quingo Classic, Quingo Air, Quingo Compact en de Quingo Flyte bereiken bijvoorbeeld een snelheid van 6,4 km/uur. De Quingo Vitess en Plus halen 12,8 km/uur en de Quingo Toura scootmobiel bereikt een maximum snelheid van 17 km/uur. Voor meer informatie over de Quingo 5-wiel scootmobielen kunt u klikken op deze link: www.quingo.nl. Bent u op zoek naar 3 of 4-wiel modellen scootmobielen? Klik dan op deze link: scootmobielspecialist.